Julkaistu

Aurinkoenergian hyvät ja huonot puolet

“Auringonvalo – riittääkö sitä täällä Pohjolassa?”, voisi suomalainen kysyä. Kyllähän sitä riittää, vaikka voisi toisin luulla. Itseasiassa Suomen auringonsäteily vastaa Keski-Euroopan säteilymäärää. Aurinko on yksi energianlähteistä, joita me ihmiset emme voi käyttää loppuun. Siksi se on yksi suositeltavista energiamuodoista tässä maailmassa, jossa saasteita riittää. Tiesitkö, että 15 minuuttia auringon tuottamaa säteilyä riittää kattamaan koko maapallon vuotuisen sähköntarpeen? Tämä kertoo todella paljon aurinkovoiman potentiaalista. Maapallo voisi hyötyä aurinkovoimasta enemmän, mutta onneksi sen hyödyntäminen yleistyy koko ajan.

Aurinkoenergia perustuu auringon säteilyenergian talteenottoon ja sen muuttamiseen sähköksi. Auringon säteissä olevat fotonit imeytyvät tehokkaisiin aurinkopaneeleihin, joka johtaa lopulta sähkövirtaan. Aurinkopaneelien käyttö ei vaadi käyttäjältä juurikaan mitään, joten kyse on todella helposta energiamuodosta. Punnitaan hieman aurinkoenergian hyviä ja huonoja puolia.

Aurinkoenergian hyvät puolet

Maailmassa tulisi käyttää niin paljon uusiutuvaa energiaa kuin mahdollista. Aurinkoenergia ei kulu käyttämällä, joten se on siksi täydellinen energiamuoto. Aurinkoenergia ei lopu käytännössä koskaan – ainakaan meidän elinaikanamme. Jos mietitään muita energiamuotoja, tuottavat ne yleensä käytössä saasteita ja ääntä. Aurinkoenergia ei tuota näistä kumpaakaan käytön aikana. Lisäksi auringonvaloa on tasaisesti saatavilla kenelle tahansa eikä omat aurinkopaneelit ole koskaan muilta pois. Aurinkopaneeleilla on pitkä elinikä. Ne toimivat jopa 20-30 vuotta ja ovat hyvin helppohoitoiset. Ne kestävät oikein asennettuna hyvin myös lunta, joten Suomen talvikaan ei ole ongelma aurinkopaneeleiden kanssa.

Aurinkoenergian suurin hyöty sen käyttäjälle on se, että se maksaa itsensä takaisin, jonka jälkeen sen käyttäjä saa nauttia ilmaisesta sähköstä pitkään. Moni aurinkosähköön siirtynyt on saanut jopa puolitettua sähkölaskunsa. Lisäksi itse energiaa aurinkopaneeleilla tuottavan asukkaan ei tarvitse maksaa sähkönsiirrosta. Rahaa jää siis muuhunkin ja samalla saa tehtyä ympäristöteon. Jos talouden aurinkopaneelit keräävät energiaa talteen enemmän kuin on tarpeen, voidaan ylimääräistä energiaa myydä sähköyhtiöille. Esimerkiksi Fortum tarjoaa asiakkailleen tämän mahdollisuuden.

Onko aurinkoenergialla huonoja puolia?

Aurinkoenergia on kestävä energiamuoto, joten moni varmasti miettii, mitä haittoja aurinkoenergialla voi olla. Huonoja puolia ei välttämättä käytössä juuri ole, mutta mahdolliset huonot puolet ilmenevätkin ennen käyttöä – valmistusvaiheessa. Yksi huonoista puolista on paneeleiden tuotannosta, kuljetuksesta ja asennuksesta aiheutuneet ympäristövaikutukset. Paneelit ovat suuria ja ne kuljetetaan asiakkaalle suurella autolla. Myös valmistusmateriaalia täytyy kuljettaa paikasta toiseen. Kuljetuksista aiheutuvat päästöt tosin koskevat kaikkia kuljetettavia tuotteita. Kun paneeli on paikallaan, ei se vaadi mitään ja tuottaa energiaa.

Aurinkopaneelien valmistukseen tarvitaan harvinaisia materiaaleja, joten niiden valmistukseen kuluu rahaa ja muita resursseja. Aurinkopaneelit kustantavat kuluttajalle, vaikka toisaalta ne kyllä maksavat itsensä takaisin ja niistä saatava säästö on suurempi kuin niihin menevät kulut. Aurinkoenergiaa syntyy luonnollisesti enemmän silloin, kun aurinko paistaa. Suomen kesä on ympäri vuorokauden valoisa, mutta talvella pimeys alkaa jo iltapäivällä. Mutta vaikka aurinko ei paistaisikaan, voidaan energiaa varastoida akkuihin, jolloin energia on käytettävissä milloin vain. Tämä ei siis suoranaisesti ole aurinkoenergian huono puoli.

Aurinkopaneelien kestävyys

Aurinkopaneeleista tulee ensimmäiseksi mieleen valo ja lämpö. Moni ei itseasiassa ole tullut ajatelleeksi, että aurinkopaneelit kestävät paremmin kylmässä kuin kuumassa. Aurinkopaneelille riittää, että auringonvalo osuu siihen. Auringon ei siis tarvitse kuumentaa sitä. Tästä syystä Suomessa on vastoin yleistä luuloa hyvät oltavat aurinkokennoille. Energiaa saadaan jo sillä, että auringonvalo heijastuu lumihangesta paneeleihin. Aurinkoenergia on siis todella varteenotettava vaihtoehto ja yhä useampi asennuttaa paneelit katolleen. Suosittelemme tutkimaan vaihtoehtoa omaa taloutta ajatellen.