Julkaistu

Ekologinen elämä

Moni miettii nykyään, että mitä hän omasta puolestaan voi tehdä ympäristön hyväksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. On monta tapaa elää ekologisesti. Kerron tässä artikkelissa muutamia vinkkejä, jotka jokainen voi halutessaan kokeilla. Jokainen päättää itse miten elää, eikä kaikkia keinoja ole pakko käyttää.

Vinkkejä säästäväiseen elämäntapaan

Yksi tapa elää ympäristöä säästävää elämää on kulutuksen vähentäminen. Pitää välttää ostamasta kaikkea, mitä ei tarvitse. Ostaa vain tarpeellisia asioita, kuten ruokaa, vaatteita ja hygieenisia tuotteita. Samoin voi kuluttaa vähemmän sähköä ja vettä, ja käyttää joskus kynttilöitä sähkön sijaan. Veden säästämiseksi kannattaa pestä pyykkiä vasta silloin, kun kori on täysi, eikä pidä unohtaa sulkea hana käytön jälkeen.  Vaatteita kannattaa mahdollisuuksien mukaan ostaa käytettynä, esimerkiksi kirpputorilta. Ne ovat kestäviä ja myös halpoja. Kannattaa myös välttää ostamasta kertakäyttötuotteita, vaan ostaa laadullisempia, jotka kestävät hyvin ja pitkään. Ei kannata ostaa liian halpoja tuotteita, sillä ne ovat usein kertakäyttöisiä. Kannattaa kieltäytyä turhasta shoppailusta. Ostaessaan tuotetta kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Se ei välttämättä tarkoita, että pitää ostaa kalliita tuotteita. Pitää vain tunnistaa mistä materiaaleista tuote on valmistettu. Tavaroista kannattaa pitää huolta niin, että ne kestävät mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi vaatteet saattavat mennä pilalle, jos niitä pestään 40° asteessa. Sen vuoksi kannattaa valita mieluummin korkeamman lämpötilan. Myös puhelimet ja silmälasit kannattaa säilyttää huolellisesti. Jos tuote menee rikki, kannattaa yrittää sen korjata ennen uuden ostamista. Esimerkiksi repeytyneen vaatteen voi ommella ja kengästä irronneen nahan liimata kiinni. Voi tehdä sen itse tai viedä ammatyilaisen korjattavaksi.Siivotessa kannattaa käyttää mieluummin myrkyttömiä pesuaineita – esimerkiksi etiikkaa ja mäntysuopasaippuaa. Puutarhassa suositellaan käyttämään ympäristöystävällisiä torjunta-aineita.

Muovisaasteet

Muovia kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, koska se on pahin ympäristön saastuttaja. Muoviset keittiövälineet voi korvata metallisilla ja puisilla, ruuan säilytyslastikot lasisilla laatikoilla. Muovipussin sijaan voi hankkia ostoksia varten kestokassia.Lisäksi kannattaa ostaa sesonkituotteita ja suosia lähiruokaa. Kesällä kannattaa käydä torilla ja ostaa hedelmiä, marjoja ja sieniä. Kannattaa muutenkin syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksiä, ja vähentää esimerkiksi punaisen lihan syöminen, koska suuri osa hiilidioksipäästöistä tulee lihantuotannosta. Lihan syöntiä vähentämällä puolustaa myös eläinten oikeuksia ja parantaa niiden oloja sekä edistää omaa terveyttään. Kaupasta kannattaa ostaa myös mahdollisimman paljon luomutuotteita, koska se on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.Ruokaa ei pidä heittää roskiin. Ei siis kannata odottaa, että ruoka pilaantuu, vaan syödä kaikki ajoissa ja ottaa lautaselle juuri sen verran, minkä jaksaa syödä. Lisäksi kannattaa aina tarkistaa, mitä tarvitsee ostaa ja mitä jo on valmiiksi kotona. Näin ruuat eivät vanhene.

lajitella jäte!

Roskia kannattaa lajitella ja viedä ne niille tarkoitettuihin roskiksiin, eikä roskata niillä luontoa. Kierrätyskelposet jätteet ja samoin tavarat, joita itse ei enää tarvitse, mutta joita voi vielä käyttää kannattaa viedä kierrätyskeskuksiin, myydä tai antaa jollekin toiselle. Näin syntyy vähemmän roskaa.Nykyään ovat suosittuja ns. aineettomat lahjat. Tavaran sijaan voi lahjoittaa rahaa tai kokemuksia, vaikkapa käyntikortti. Voi myös lahjoittaa rahaa kehitysmaihin ja tukea siellä asuvia ihmisiä. Rahalla voi itse ostaa valitsemansa lahjan tai muuten käyttää rahaa johonkin itselleen tärkeään asiaan.Auton sijaan kannattaa käyttää enemmän joukkoliikennettä. Autosta vapautuu enemmän päästöjä kuin silloin, kun käyttää linja-autoa, ratikkaa tai junaa. Lentäminen kannattaa vähentää, jos on suinkin mahdollista. Lentää kannattaa sesonkiaikojen ulkopuolella ja mieluummin pidemmäksi ajaksi. Matkustaessa kannattaa valita ympäristöystävällinen hotelli.