Julkaistu

Ilmastonmuutos

Ihmiskunta kokee valtavaa, kasvavaa muutosta ympäristölle, jossa se elää ja kasvaa.  Nykyään, enemmän kuin koskaan, kohtaamme nopeaa muutosta, joka vaikuttaa nykyiseen elämäntapaamme ja ennustamme asioiden pahenevan tulevaisuudessa.  Ihmisten liiallinen resurssien hyväksikäyttö on johtanut eläinten sukupuuttoon kuolemiseen, metsäkatoon, hedelmättömyyteen ja moneen muuhun ongelmaan. Yksi tärkeimmistä muutoksista, jotka vaikuttavat tällä hetkellä ympäristöömme, on ilmastonmuutos. Tämä termi viittaa maailmanlaajuiseen ilmaston muutokseen ja erityisesti säätiloihin, jotka leviävät pitkälle. Luonnonvarojen liiallisen kulutuksen, ajattelemattoman käytön, maapallon lämpenemisen ja maapallon väestön lisääntymisen sivutuote aiheuttaa edelleen huolta tieteellisessä maailmassa ja on tarpeellista toteuttaa toimenpiteitä.

Mikä tarkalleen aiheuttaa ilmastonmuutoksen?

Yksi tosiasia on varmaa: ilmastonmuutos tapahtuu jo nyt. Se ei ole utopistisen tulevaisuuden tapahtumasarja. Lämpötilat nousevat, sateiden ominaisuudet muuttuvat, jääpeitteet ja lumi alkavat sulaa ja keskimääräinen merenpinta nousee ympäri maapalloa. Lämpötilan nousu johtuu luultavimmin ilmakehän pitoisuuden noususta ja kasvihuonekaasujen nousu johtuu ihmisten toimintojen päästöistä. Tarkemmin, luonnolliset prosessit ja ihmisten toiminnat säteilevät eri kaasuja liiallisessa määrässä. Nämä kaasut luovat paksun kerroksen maan ilmapiirissä, joka estää lämmön karkaamisen. Näiden päästöjen päälähteet ovat:

  • Fossiilisten polttoaineiden polttaminen (hiili, bensiini ja maakaasu) sähköenergian, kuljetuksen, teollisuuden ja muiden eri käyttötarkoituksien tuottamiseen.
  • Maatalous, karjankasvatus ja maan käytön muutos, kuten metsien hävittäminen lisäävät myös näitä kaasuja.
  • Teollisuuden fluorattujen kaasujen käyttö

Ratkaisu ilmastonmuutosta kohti

super myrsky

Tarve löytää ratkaisuja ja toteuttaa toimintaperiaatteita on tärkeää. Jos mitään ei tehdä kaasupäästöjen vähentämisen puolesta, tulevina vuosina planeettamme kohtaa äärimmäisiä säätiloja ja katastrofeja. Maailmanlaajuiset ja kansalliset aloitteet sekä toimenpiteet on toteutettava, jotta planeettamme voisi jälleen tulla elinkelpoiseksi. Maiden ja maailmanlaajuisten organisaatioiden täytyy hyväksyä lainsäädäntö, joka edistää uusiutuvien energialähteiden käyttöä kuten tuulta, aurinkoa, vesivoimalaitoksia sekä biomassaa.   Toimenpiteitä, jotka lisäävät monen kodinlaitteen energiatehokkuutta, tulisi ottaa käyttöön. Olisi suuri kehitys tehdä talot energiatehokkaammiksi, jotta energian menetystä ei tapahtuisi. Tämän lisäksi maiden täytyy tukea teknologian kehitystä, jotka pitävät tuotantolaitoksien ja muiden suurien tehtaiden päästökaasut minimissään.  Maailmanlaajuisia aloitteita on jo tullut voimaan kasvihuonekaasujen pitoisuuksien vakauttamiseksi ja vähentämiseksi ilmakehässä, jotka estävät ihmisten häiriöitä ilmastojärjestelmässä. Sopimukset, kuten Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskeva puitesopimus (United Nations Framework Convention of Climate Change), jota kutsutaan myös nimellä UNFCCC, on hyväksytty vuonna 1992, ja se täytyy allekirjoittaa maailmanlaajuisesti ja maille tulisi asettaa sitovia rajoituksia näiden päästökaasujen vähentämiseksi. Osakemarkkinoilla, jossa jokaisen maan päästöt lisätään vaihtoon ja kauppaan sekä tiukat rangaistukset pannaan täytäntöön, jos maa ylittää nämä rajat.

Mitä itse voin tehdä auttaakseni?

aurinkopaneelit taloon

Maailmanlaajuisten, valtakunnallisten ja poliittisten toimenpiteiden lisäksi, on myös henkilökohtaisia ratkaisuja ja monia vinkkejä sekä keinoja, joita voimme käyttää kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Voimme käyttää uusiutuvia energianlähteitä kotona ja työpaikoilla. Aurinkopaneeleiden käyttö lämmitykseen ja ruoan laittoon on loistava tapa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja kustannuksia. Yksi tapa on minimoida maito- ja lihatuotteiden käyttö niin paljon kuin mahdollista ruokavaliossa ja vaihtaa ne vihanneksiin ja hedelmiin. Voit myös etsiä paikallisia tuottajia jos mahdollista ja ostaa ruokaa, joka sisältää vähemmän pakkausmateriaalia. Tämän lisäksi voit kierrättää kaikki muovi- tai paperipakkaukset, jotka voidaan käsitellä. Tämä vähentää resurssien käyttöä.On olemassa monia tapoja, joita jokainen meistä voi käyttää ja auttaa vähentämään kasvihuonekaasujen nousemisen ilmapiiriin ja lämmittämästä planeettaamme. Voimme alkaa käyttää julkista liikennettä, ajamaan pyörällä, käyttää kimppakyytejä tai jopa kävellä ja olla riippumattomia autoista kuljetukseen. Käytä vettä varovasti ja ajattele myös ruokasi kompostoimista sekä hehkulamppujesi vaihtamista LED-lamppuihin. Säästät rahaa sähkölaskuissa ja autat myös ympäristöä. Kaiken kaikkiaan henkilökohtaisella tasolla sekä maailmanlaajuisella tasolla, on aika puhua ilmastonmuutoksen ongelmasta, ennen kuin tilanne on peruuttamaton.