Julkaistu

Kymmenen pelottavaa faktaa ilmastonmuutoksesta

Kylmän talven keskellä ajatus ilmaston lämpenemisestä lämmittää mukavasti. Ilmaston muutos on siis kirjaimellisesti ilmastoon liittyviä muutoksia, joko tuulten, sateiden tai lämpötilan osalta. Jokaisen tulisi kuitenkin jo tietää ilmastonmuutoksesta ja ilmasto lämpenemisen seurauksista ja pyrkiä omalta osaltaan vähentämään päästöjen määrää. Kansainvälisesti ilmastonmuutos asioihin on paneuduttu tehokkaammin 90-luvulta alkaen ja yhteystyössä eri valtiot ovat tehneet ilmastopuitesopimuksen, joissa maat velvoitetaan tekemään muutoksia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Sopimuksen tavoitteena on kasvihuonekaasujen vähentäminen vaarattomalle tasolle. Suurimmat päästöt tulevat kehittyneistä maista ja toisaalta suurin vaara ilmastomuutoksista on vielä kehittyville valtioille.

Tiesitkö jo nämä faktat ilmaston lämpenemisestä?

Erilaiset sodat, konfliktit ja vainot ovat jo kauan aikaa pakottaneet ihmisiä etsimään turvaa muista maista. On odotettavissa, että pian voimme saada vuosituhansien suurimman pakolaisvyöryn, sillä mikäli ilmaston muutosta ei kyetä hidastamaan on ennustettu, että ilmastopakolaisten määrä tulee nousemaan kymmeniin, ellei satoihin miljooniin. Ilmaston lämpeneminen muuttaisi kuivia alueita, kuten Saharan aavikon sateisemmiksi ja kylmemmiksi ja puolestaan osan Amazonin sademetsistä kuivaksi. Nämä asiat merkittävästi muun muassa alueiden eläinkuntiin ja niiden selviytymiseen. Yleisellä tasolla pitkäaikainen kuivuus, hirmumyrskyt, tulivuoren purkaukset, hyökyaallot ja tulvat tulevat lisääntymään radikaalisti.

tulevaisuuden skenaario

Merenpinta on noussut viimeisen 100 vuoden aikana jo noin 20 senttiä. Jäälauttojen sulamisen ja samanaikaisen merenpinnan nousun johdosta tulemme tilanteen jatkuessa menettämään useita rantoja, saaria, matalia saarivaltioita sekä kokonaisia miljoona kaupunkeja kuten esimerkiksi New York ja Lontoo. Ilmaston muutos käsittää myös ilmavirtauksien muuttumisen. Tuulten heikentyessä kaupungit kuten esimerkiksi Peking tai Bangkok saavat osakseen entisestään huonompaa ilmanlaatua, johon kuolee tälläkin hetkellä tuhansia ihmisiä vuosittain. Viimeisen 20 vuoden aikana on ilmaantunut jopa 30 uutta tulehduksellista sairautta, lisäksi on ennustettu, että vuoteen 2050 mennessä yli miljoona ihmistä enemmän tulee sairastumaan malariaan, sillä malariaa kuljettavat hyttyset tulevat laajentamaan elinympäristöään ilmaston lämpenemisen johdosta. Edellä mainittujen syiden tulisi olla jo riittävän päteviä syitä ihmisten heräämiselle ja muutoksien tekemiselle, mutta mainittakoon vielä motivaattori jyrsijöiden vihaajille. Ilmastonlämpeneminen lisää tuholaiseläinten kuten rottien määrää suurissa kaupungeissa ja tämähän puolestaan lisää sekundaarisesti myös kaikenlaisten epämiellyttävien tautien leviämistä.Ilmastonmuutoksesta johtuva ilmaston lämpeneminen etenee vauhdikkaammin arktisilla vyöhykkeillä. Suomi kuuluu tähän alueeseen. Suomessa ilmaston muutos näkyy jo entistä sateisempina talvina ja vähä lumisuutena. Lisäksi talvet tulevat yhä pilvisimmäksi ja aurinkoa näkyy entistäkin harvemmin.

ilmaston lämpeneminen

Tiesitkö että osa matelijoista saa sukupuolen pesän lämpötilan perusteella? Ilmaston lämpeneminen voi siis aiheuttaa usealle lajille sukupuuton, sillä pesien lämmetessä on mahdollista, että esimerkiksi kilpikonnat saavat vain naaraspuolisia poikasia. Kylmän talven keskellä ajatus ilmaston lämpenemisestä lämmittää mukavasti. Jokaisen tulisi kuitenkin jo tietää ilmaston lämpenemisen seuraukset ja pyrkiä omalta osaltaan vähentämään päästöjen määrää. On selvää, että ihmiset ovat merkittävä syy ilmastonmuutokselle, on aika siivota yhdessä aiheuttamamme sotku.

Näin autat maapalloa ja saat itsellesi hyvän omatunnon

Me kaikki voimme tehdä oman osamme jarruttaaksemme ilmastonmuutosta.  Mikäli et vielä kierrätä, on nyt siihen korkea aika. Hyviä henkilökohtaisia muutoksia ovat lisäksi lihan syönnin vähentäminen tai kokonaan teollisesti tuotettujen tuotteiden käytön lopettaminen. Lähiruuan ja kasvisten suosiminen ruokavaliossa. Hyviä valintoja voit tehdä vähitellen omaa elämään sopien, mutta voisiko vaikka pari kertaa viikossa olla täysin autoton päivä? Menisitkö sittenkin Helsingistä Joensuuhun junalla etkä lentämällä? Ihmisten elämäntilanne voi vaikeuttaa muutosta, te jotka ette pysty vielä mahdottomiin muutoksiin, ota kangaskassi ruokaostoksille ja äänestä henkilöitä jotka pitävät ilmastoasioita tärkeänä. Mikäli tunsit piston sydämessäsi, on aika tehdä uudet tavoitteet vuodelle 2019.