Julkaistu

Pelasta planeetta ja luonto

Ekokatastrofi toisensa jälkeen siintää horisontissa, ja olo tuntuu toivottomalta. Ilmasto lämpenee, laji toisensa jälkeen kuolee sukupuuttoon, meret ovat muovia pullollaan.. Kaikki ympäristöteot tuntuvat liian pieniltä mittavan haasteen edessä. Kuinka tavallinen ihminen voisi mitenkään vaikuttaa ympäristöön niin, että voisi pelastaa kokonaisen planeetan?Eihän se ihan käden käänteessä käykään, mutta kun riittävän moni ihminen tekee riittävän monta pientä asiaa, niin vaikutukset voivat olla hyvinkin suuria. Ja hyvien asioiden tekemisestä tulee parempi mieli. Tuntee, jos ei nyt ehkä suoranaisesti pelastavansa maailman, niin ei ainakaan pahentavansa tilannetta – ja onhan se parempi kuin ei mitään!

Ekotekoja

Kiinnitä huomiota veden kulutukseen.Pistä hana kiinni sillä välin kun harjaat hampaasi, tai kun hierot shampoota hiuksiisi. Käy suihkussa kylvyn sijaan, ja pidä suihkussa vietetty aika mahdollisimman lyhyenä. Jos wc-pönttö vuotaa, saatat tietämättäsi tuhlata satoja litroja vettä vuorokaudessa! Juo kraanavettä ja vältä pulloveden ostamista. Pullotettu vesi tarvitsee pakkauksen ja kuljetuksen, jotka molemmat käyttävät luonnonvaroja ja saastuttavat. Osta mieleisesti retkipullo jonka voit täyttää kraanasta koska vain, ja pidä sitä mukana reissussakin sen varalta että jano yllättää. Pese vaatteet kylmällä vedellä aina kun mahdollista. Veden lämmitys kuluttaa paljon energiaa, ja vaatteet puhdistuvat kylmemmässäkin vedessä. Pese täysi koneellinen pyykkiä kerralla, sen sijaan että pesisit monta vajaata koneellista.

vedenkulutuksen hallinta

Jää auto kotiin aina kuin mahdollista, ja kävele tai pyöräile lyhyemmät matkat. Hiilijalanjälkesi pienenee ja kuntokin kohoaa. Jos tarvitset autoa, yritä yhdistellä asioiden hoitoa. Käy kaupassa ja postissa työmatkalla, sen sijaan että tekisit monta erillistä reissua. Käytä julkista liikennettä aina kuin mahdollista. Kun istut bussissa tai junassa, voit olla tyytyväinen, että sinun ansiostasi teillä on yksi auto vähemmän. Kierrätä pulloja, paperia, tölkkejä.. Älä ota ravintoloissa turhaan muovipilliä tai muutamaa ylimääräistä paperilautasliinaa, jotka jäävätkin käyttämättä. Valitse ennen kaikkea tuotteita, joissa on käytetty mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja, etenkin muovia, styroksia, yms. Vaikuta myös työpaikallasi mahdollisuuksiesi mukaan kierrätysmahdollisuuksiin ja muihin valintoihin. Yhden ihmisen aloitteesta voi tulla suuria ,muutoksia, joilla on kauaskantoiset vaikutukset. Hanki komposti, tai jos asut kerrostalossa, voit hankkia tai tehdä itse matofarmin. Kompostointi on helpompaa kuin luuletkaan, ja biojätteesi muuttuvat kuohkeaksi ja ravitsevaksi mullaksi sen sijaan että pilaatuisivat kaatopaikalla tuottaen metaania, joka on yksi syy ilmaston lämpenemiseen.On paljon pieniä tapoja joilla voi pienentää sähkönkulutusta. Käytä energiaa säästäviä lamppuja, sammuta tietokoneesi yöksi, sammuta valot aina kun lähdet huoneesta, älä lämmitä uunia liian paljon etukäteen, kuivata vaatteet narulla kuivausrummun tai -kaapin sijaan.. Ehkä kodin ei tarvitse olla ihan niin lämmin talvisin, ja paljaiden varpaiden sijaan turvaudut villasukkiin ja villatakkiin. Viileässä nukkuu paremmin ja se on tutkitusti terveellisempää. Suomalaiset kodit ovat liiankin lämpimiä. Ja vastaavasti kesällä voi vähentää vaatetusta ja käyttää tuuletinta ilmastoinnin sijaan. Kaikki lämmittävät ja viilentävät laitteet käyttävät erityisen paljon sähköä.Pienten lasten vanhempien kannattaa sijoittaa suoraan laadukkaisiin kestovaippoihin, jotka säästävät vauvan ihoa, ja joista ei imeydy epäterveellisiä kemiallisia yhdisteitä lapsen ihon kautta elimistöön. Kestovaipat ovat mittava ekoteko, sillä yksi lapsi käyttää 5000-8 000 vaippaa ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Naisten kannattaa lisäksi siirtyä kertakäyttïsistä terveyssiteistä ja tamponeista kestositeisiin, kuukautisalushousuihin tai kuukautiskuppiin. Niin säästyy luontoa, mutta myös huomattava summa rahaa vuosien varrella.

kasvisruoka

Jos et halua kokonaan siirtyä kasvisruokaan, niin pidä ainakin kasvisruokapäivä tai useampikin viikottain. Lihakarjan viljely eräs suurimpia maapalloa kuormittavia tekijöitä, ja vähentämällä lihansyöntiä edesautat myös terveyttäsi.Jaa nämä vinkit muillekin! Monesti teemme asioita tietyllä tavalla, koska emme tiedä kuinka haitallisia ne ovat.